Terrassevarmer: spørsmål og svar

Publisert 4. juli 2022
Stor terrasse i vakkert naturlandskap med pergola, stor sittegruppe, utekjøkken og flere varmelamper i taket.

Utendørs varme er svært populært og utvalget er større enn noensinne. I dag finnes det terrassevarmere for alle typer uterom – enten du har en stor og åpen terrasse med mye trekk, en lukket hagestue eller en liten balkong.

Nedenfor får du svar på de mest stilte spørsmålene om terrassevarmere. Les videre, så blir det garantert enklere å velge riktig løsning.

 

 • Hvilken terrassevarmer er best?

  I dag finnes det løsninger som passer hos alle, enten du har en stor og åpen terrasse, en liten balkong eller et lukket uteområde.

  Det viktigste du må vurdere når du skal velge terrassevarmer er ditt eget behov. Har du en stor og åpen terrasse med lite le for vær og vind finnes det spesifikke produkter som egner seg for det. Og har du en hagestue eller en innglasset veranda er det helt andre løsninger som egner seg.

  Det finnes mange gode produkter og leverandører på markedet i dag. Her er noen anbefalinger:

  • Provida Varme
  • Frico
  • Adax

  Dersom du er usikker på hvilken type løsning som egner seg best hjemme hos deg – er det gode råd å få hos en elektriker.

 • Hvor plassere en terrassevarmer?

  De fleste terrassevarmere kan monteres på vegg og i tak. Ta utgangspunkt i utformingen av uteplassen når du vurderer hvor du skal plassere terrassevarmeren.

  Mange foretrekker en fastmontert løsning på grunn av sikkerhet og brukervennlighet. Disse kan monteres i takutspring eller på vegg. Hvis du ikke har mulighet til å montere terrassevarmeren på vegg eller i tak, finnes det også frittstående mobile løsninger.

  Fordelen med frittstående modeller er at du kan flytte terrassevarmeren rundt etter behov. Vær oppmerksom på at frittstående produkter har en større risiko for å velte. Velg derfor en terrassevarmer med en innretning som kutter strømmen hvis varmeren velter.

 • Hvordan montere en terrassevarmer?

  Du kan enkelt montere terrassevarmeren selv. Mange modeller leveres klare for «plug and play» med alt du trenger for å montere den på vegg eller i tak. De aller fleste løsninger kommer med støpsel. Det eneste du trenger er et uttak.

   Tips: Vær nøye med å sjekke hva som følger med terrassevarmeren.

  Mangler du strømuttak til terrassevarmeren? Kontakt din nærmeste elektriker.

 • Hva er en infravarmer?

  Infrarød stråling (IR) er elektromagnetisk stråling med lenger bølgelengde enn synlig lys. Terrassevarmere med infravarme avgir en lun og myk varme, og egner seg derfor godt i skjermede og lukkede uterom som hagestue og innglasset veranda.

  Fordi varmen kommer fra et metallelement, fremfor en tradisjonell varmepære, avgir den ingen form for lys. I stedet sender den ut infrarøde stråler som lagrer varme i objekter den treffer, som vegger, gulv, tak og møbler.

  Infravarmeren gløder ikke og er det perfekte alternativet når du ønsker en diskret løsning.

   

 • Hva koster det å bruke en terrassevarmer?

  En terrassevarmer bruker strøm, men det er ikke snakk om fryktelig mye penger. Her er et eksempel:

  Hvis vi tar utgangspunkt i en terrassevarmer på 2 000 watt, tilsvarer det 2 kilowatt. Med en strømpris på 2 kr per kWh tilsvarer det en timespris på 4 kroner. Bruker du terrassevarmeren 3 timer i løpet av en kveld koster det deg 12 kroner. Det tilsvarer en beskjeden pris på 360 kroner hvis du bruker terrassevarmeren 30 kvelder i løpet av en sesong.

  Nå som den nye nettleien med effekter og tariffer kommer, blir regnestykket litt annerledes – men uansett er ikke terrassevarmeren et produkt som står på over lang tid. Med andre ord: Du kan nyte varmen med god samvittighet.

   

 • Hvor mange watt bør en terrassevarmer ha?

  Wattstyrken på terrassevarmeren du velger bør gjenspeile størrelsen på området som skal varmes opp.

  Du trenger en effekt på 500 watt per kvadratmeter gulvareal i sonen som skal varmes opp. I praksis kan en varmelampe på 1 000 til 1 500 watt dekke et par stoler og lite bord. Skal du for eksempel dekke et bord for seks til åtte personer eller en salonggruppe vil du har behov for to til tre varmelamper med en samlet effekt på 3 000 til 4 500 watt.

Hvit villa og stor platting i sommerlige omgivelser med sittegruppe i lyst treverk og rotting og terrassevarmer i taket.

Trenger du hjelp til å velge terrassevarmer?